Jakie są rodzaje stali nierdzewnej?

Klasyfikacja stali nierdzewnej

 

Czym właściwie jest stal nierdzewna? To określenie wspólne dla całej grupy gatunków stali jakościowych, które odporne są na procesy rdzewienia. Odznaczają się także wyższą antykorozyjnością niż w przypadku innych rodzajów stali. Stal ta wykazuje również cechy kwasoodporne. Nierdzewność uzyskana jest dzięki wprowadzeniu różnych dodatków stopowych metali.

 



Trochę historii stali nierdzewnej...

 

Po raz pierwszy mieszankę chromu z żelazem użyto w XIX wieku we Francji. Badacze zauważyli wówczas, że w ten sposób otrzymany materiał jest odporny na działanie różnych substancji kwaśnych. Opatentowana została już w 1912 roku, a nazwę stal nierdzewna, dla mieszkanki żelaza, węgla i chromu, użył jako pierwszy angielski inżynier Harry Brearley. Kilkanaście lat później opatentowano stal nierdzewną według normy AISI 304, która zawierała 18% chromu i 8% niklu. Początkowo stal nierdzewną używano wyłącznie do produkcji sztućców.

 

Nierdzewność - od czego zależy?

 

Chrom, zawarty w stali, wchodzi w reakcję z tlenem, który znajduje się w powietrzu. Tym samym tworzy na powierzchni stali warstwę tlenku chromu. Ochrona ta pozwala zabezpieczyć stal przed czynnikami, które powodują korozję.

 

Odporność stali może zależeć od różnych czynników:


1. Skład chemiczny. Podstawowym pierwiastkiem wchodzącym w skład stali nierdzewnej jest oczywiście chrom. Innym, oprócz chromu, najważniejszym elementem stopowym jest nikiel. Podwyższa on odporność w wielu środowiskach korozyjnych, a szczególnie w przypadku kwasu siarkowego. Ponadto dodawane mogą być takie składniki jak: węgiel, molibden, miedź, mangan, azot, tytan, niob lub tantal.


2. Struktura stali. W stalach odpornych na korozję mogą występować różne struktury: ferrytyczna, austenityczna, martenzytyczna. Najwyższą wytrzymałością charakteryzują się stale austenityczne, których odporność rośnie wraz z dodawaniem kolejnych stopów. Z kolei ferrytyczna posiada niską zawartość chromu, stąd odporność jest ograniczona. Stal martenzytyczna posiada większą twardość i odporność na ścieranie niż pozostałe.


3. Stan powierzchni. Stal o gładkiej powierzchni jest zazwyczaj bardziej odporna na działanie korozji niż w przypadku struktury chropowatej. Odporność jest związana z ze zdolnością do pasywacji. Oznacza to zwiększanie wytrzymałości metalu poprzez utlenianie powierzchni.

 

Na uwagę zasługuje również inna cecha stali, a mianowicie jej zdolność do regeneracji powierzchni w miejscu, gdzie została ona uszkodzona przy zarysowaniach lub podczas gięcia. Warstwa ochronna odbudowuje się samoistnie również w przypadku działania związków chemicznych.

 


Sprawdź naszą ofertę elementów ze stali nierdzewnej


 

Rodzaje stali nierdzewnej

 

Jednym ze stosowanych oznaczeń stali jest skrót AISI. Pochodzi od nazwy Amerykańskiego Instytutu Żelaza i Stali. W ramach tej klasyfikacji stale dzielą się na przeróżne serie, a te najczęściej stosowane to 304 oraz 316. Mają one podobne właściwości fizyczne i skład chemiczny. Jednak AISI 316 zawiera molibden, który pozwala zwiększyć antykorozyjność stali.

 

AISI 304 to najbardziej popularny i uniwersalny gatunek stali nierdzewnej. Skład, właściwości i odporność na korozję gwarantują najlepszą stal przy stosunkowo niskich kosztach. To austenityczna stal, która zawiera 18% chromu i 8% niklu, co zapewnia doskonałą odporność na korozję. Gatunek odporny jest na różne kwasy utleniające i rdzewienie.


AISI 316 pod względem składu oraz właściwości jest podobna do AISI 304, jednak zawiera również molibden. Dzięki temu antykorozyjność jest znacznie większa, szczególnie zabezpiecza przed chlorkami i rozpuszczalnikami. Skuteczna jest w przypadku środowiska kwaśnego - chroni przed kwasem siarkowym, chlorowodorowym, octowym, mrówkowym i innymi.

 

Decydując się na stal nierdzewną, zazwyczaj wybiera się gatunek austenityczny ze względu a bardzo dobre właściwości mechaniczne i wysoką zawartość chromu oraz niklu, które gwarantują antykorozyjność. Dobór odpowiedniego gatunku zależy przede wszystkim od przeznaczenia stali.

 

 

Zastosowanie stali nierdzewnej

 

Najczęściej stal ta stosowana jest w przemyśle spożywczym do transportu oraz przechowywania żywności. To materiał, który podobnie jak szkło i tworzywa sztuczne, spełnia wymagania dotyczące higieny oraz bezpieczeństwa w kontakcie z żywnością. Zazwyczaj zaleca się używania pojemników, które nie pękają i są odporne na działanie produktów spożywczych. Stal nierdzewna spełnia te wymagania, a co więcej nie przenosi zapachów, nie wpływa na smak oraz kolor.

 

W przemyśle samochodowym stal odgrywa ważną rolę. Stosowana jest do produkcji katalizatorów oraz rur wydechowych. Do tego celu zazwyczaj stosowane są gatunki stali nierdzewnej austenicznej. W technologii odlewania tworzone są elementy pomp, turbosprężarki, kolektory dolotowe i wiele więcej. Z kolei zastosowanie metalurgii proszków pozwala stworzyć elementy spiekane ze stali nierdzewnej, a m.in.: korbowody, koła zębate, pokrywy łożyskowe, mocowania lusterek wewnętrznych i wiele więcej.

 

Inne zastosowanie stali nierdzewnej to oczywiście budownictwo. Wykonywane są z tego materiału windy, profile okienne, balustrady i wiele więcej. Jest także popularna w przypadku wyrobów hutniczych. Produkowane są z niej rury, pręty, profile, blachy lub płaskowniki. Stal nierdzewna jest chętnie stosowana w budownictwie ze względu na jej właściwości - jest materiałem stabilnym, wytrzymałym, odpornym na działanie czynników zewnętrznych, solidnym i łatwym w obróbce.

 


Sprawdź nasze balustrady ze stali nierdzewnej


 

zamknij [x]