Różnice pomiędzy stalą nierdzewną 304 a 316

Stal nierdzewna odznacza się niezwykłą wytrzymałością, odpornością na uszkodzenia, a przede wszystkim nie ulega korozji. To inaczej stal kwasoodporna (INOX). Oznacza to, że nie ulega korozji pod wpływem kwasów. Zaletą stali nierdzewnych jest możliwość szerokiego zastosowania w przeróżnych branżach. Wynika to z właściwości, jakie posiadają różne rodzaje stali. Do tych popularnych typów stali nierdzewnej należą AISI 304 oraz AISI 316. Dowiedz się, czym się różnią.

 

 



Odporność na korozję


Korozja jest procesem niszczenia powierzchni metali i ich stopów. Zachodzi na skutek chemicznego lub elektrochemicznego oddziaływania środowiska. Korozja chemiczna to reakcja tlenu z chlorem, tlenkami siarki oraz azotu, a z kolei elektrochemiczna to zetknięcie się dwóch metali. Rdza natomiast to efekt połączenia się cząsteczek żelaza z tlenem w obecności wody. Stal nierdzewna posiada zdolność do tworzenia powierzchni ochronnej, która zabezpiecza przed korozją.

 


Chrom to pierwiastek, który występuje we wszystkich stalach nierdzewnych. Cienka warstwa chromu na powierzchni stali nierdzewnej jest bardzo trwała, przylega do niej i nie reaguje z innymi materiałami. Uzyskanie różnego stopnia odporności na korozję zależy od różnych ilości chromu i innych materiałów stosowanych do tworzenia stali.

 

Kiedy 304, a kiedy 316?


Stal nierdzewna, która znosi środowisko korozyjne, to zazwyczaj austenityczna stal nierdzewna. Posiada ona dobre właściwości mechaniczne, a duże ilości niklu i chromu zapewniają odporność na korozję. Najczęściej stosowane gatunki stali nierdzewnej to AISI 304 oraz AISI 316. Stal 316 zapewnia wyższą odporność na korozję niż 304, jednak wybór nie zawsze jest jasny! Przewaga jakościowa powinna być proporcjonalna w stosunku do ceny stali. Dobór materiału zależy przede wszystkim od zastosowania stali.


Oto zasady, kiedy stosować konkretne rodzaje stali:

 

 

AISI 304AISI 316
  • Sprawdzi się w środowisku kuchennym, gastronomii oraz pomieszczeniach,
  • Wystarczająca w przemyśle spożywczym,
  • Gatunek ten wybierany jest także w przemyśle farmaceutycznym,
  • Sprawdzi się dla amoniaku i kwasów organicznych,
  • Kiedy wymagana jest dobra plastyczność.
  • Odpowiednia w warunkach na zewnątrz,
  • Zastosowania morskie, a szczególnie tam gdzie środowisko jest agresywne,
  • Przemysł farmaceutyczny w przypadku części mających kontakt z produktem,
  • W basenach w kontakcie z chlorem wymagana jest co najmniej ta stal,
  • W jakimkolwiek środowisku agresywnym.


Różnice między AISI 304 a AISI 316

 

Najważniejszą różnicą między tymi typami stali jest większa zawartość chromu i niklu w AISI 316. Ponadto posiada ona również molibden, co decyduje o różnych zastosowaniach. Ogólne właściwości mechaniczne są porównywalne, jednak inny skład 316 sprawia, że jest nieco droższa.

 

Oba gatunki są niezwykle trwałe i odporne na korozje, a dzięki temu sprawdzają się do wielokrotnego użycia w różnych warunkach. Molibden uodparnia stal 316 jeszcze bardziej na korozje oraz zużycie. Ma to znaczenie szczególnie przy wystawianiu na działanie chemikaliów i wody.

 

 

 

Stal nierdzewna AISI 304

 

Charakteryzuje się wysoką odpornością na rdzę, a także korozję większości kwasów utleniających się. To najbardziej rozpowszechniona forma stali nierdzewnej, która używana jest na całym świecie. Zawiera do około 24% chromu oraz 35% niklu. Wykazuje gorsze właściwości w przypadku roztworów chlorkowych, a szczególnie w środowiskach o wysokim zasoleniu ilości chlorku sodu.

 

 

Stal nierdzewna AISI 316

To kolejna popularna klasa stali nierdzewnej używana w wielu branżach. Właściwości mechaniczne oraz fizyczne są podobne do stali 304, jednak w swoim składzie zawiera 2-3% molibdenu, który zwiększa odporność na korozję, a szczególnie w przypadku chlorków i rozpuszczalników. Stal jest stosowana w przemyśle, gdzie przetwarzane są substancje chemiczne, a także w środowisku o dużej zawartości soli. Mówi się o niej jako o stali morskiej, gdyż często stosowana jest właśnie w regionach przybrzeżnych mórz.

zamknij [x]