Zastanawialiście się kiedyś, czy stal nierdzewna naprawdę nigdy nie rdzewieje? Spróbujmy przyjrzeć się bliżej, również od wewnątrz czym wyróżnia się ta stal i czy faktycznie zasługuje na miano nierdzewnej jaką została obdarzona.
Aby móc mówić o odporności na rdzę, powinniśmy sobie odpowiedzieć, czym tak naprawdę jest rdza oraz rdzewienie metali. Najprościej mówiąc jest to proces stopniowego niszczenia struktury metalu w wyniku jego kontaktu ze środowiskiem naturalnym jak tlenem czy wodą.
W naturalnym środowisku termodynamicznie trwałe są nieliczne metale uznane za szlachetne, takie jak złoto czy platyna - występują jako pierwiastki rodzime nie związane z innymi. Zaś stal jako stop węgla i żelaza nie posiada takiej odporności. Przez procesy metalurgiczne jakim jest poddawany proces tworzenia stali zostaje diametralnie zmieniony układ termodynamiczny produktu jaki otrzymujemy. Samo rdzewienie jest naturalnym procesem powrotu żelaza i węgla od wcześniejszego, zrównoważonego stanu z otoczeniem termodynamicznego pierwiastków.
Już w drugiej połowie XIX wieku zauważono, iż mieszanka żelaza wraz z chromem chroni metal przed kwaśnymi substancjami. Wiele lat doświadczeń i badań ujawniło, że odpowiednia mieszanka żelaza, węgla oraz chromu chroni stal przed wieloletnim działaniem powietrza a nawet bardziej agresywnymi substancjami. To właśnie sporej ilości chromu stal ta zawdzięcza swoje właściwości. Przyjmuje się, że minimalna ilość chromu jaka znajduje się w stali musi wynosić 11%, jednak w zależności od składu im większa znajduje się w niej ilość tym większy jest poziom odporności na korozję.
W taki sposób na zewnątrz powstaje bardzo cienka, niezauważalna gołym okiem warstwa tlenku chromu chroniąca stal. Obecnie w przemyśle stosuje się głównie chrom i nikiel jako podstawowe pierwiastki wchodzące w skład stali nierdzewnej poza węglem i żelazem. Są jednak wytwarzane również tańsze gatunki stali nierdzewnej, posiadające zamienniki chromu czy niklu, wpływa to jednak na ich trwałość i wszelkie własności antykorozyjne. Decydując się na wybór stali nierdzewnej zwróćmy uwagę na to z czego została wykonana.
Jesteśmy w stanie wyróżnić cztery główne rodzaje stali nierdzewnych:
Z których każdy cechuje się innymi właściwościami. Stal martenzytyczna wyróżnia się swoją twardością, która jest największa, kosztem odporności na rdzę jaka w tym wypadku jest najmniejsza. My jednak powinniśmy się najbardziej przyjrzeć stali austenitycznej, ponieważ to właśnie ten rodzaj stanowi niecałe 90% stali nierdzewnej jaką spotykamy i wytwarzamy na całym świecie. Jest tak z bardzo prostego powodu, stosunek nakładu pracy jaki jest potrzebny a końcowego efektu względem jakości i ceny najkorzystniejszy.
Pomimo wielu właściwości pozwalających przetrwać tej stali w nienaruszonym stanie w ciężkich warunkach, nie oznacza że nie powinniśmy dbać o nią. Regularne czyszczenie oraz konserwacja odpowiednimi preparatami powinno w odpowiedni sposób usunąć gromadzące się na jej powierzchni plamy, pyły oraz zabrudzenia. Pamiętajmy jednak, aby szczególną uwagę przywiązywać do powierzchni metalu, nie używajmy szczotek czy też gąbek wyposażonych w druciane pokrycie z racji na możliwość uszkodzenia stali nierdzewnej.
Stal nierdzewna jest świetnym tworzywem zapewniającym wysoką jakość przez bardzo długi czas żywotności w wielu zastosowaniach. Decydując się na jej wybór pamiętajmy o odpowiedniej pielęgnacji i dbaniu o jej powłokę a z pewnością będziemy zadowoleni z tego wyboru.
Zawartość chromu jaki zawiera w sobie jest kluczowy, dlatego zwróćmy uwagę na jego ilość, oraz normy jakimi jest minimum 10.5% w całkowitym składzie. Trwałość jaką gwarantuje jest doskonałym wyborem do wszelkich balustrad wewnątrz jak i na zewnątrz budynku.